Sundhedsstyrelsen har d. 14 maj 2020 bedt alle, der er testet positiv for ny coronavirus, om at kontakte de personer, de har været i nær kontakt med. Det kaldes ”kontaktopsporing”. De personer, der skal kontaktes kaldes ”nære kontakter”. Hvis du har været i nær kontakt med en person, der er smittet med ny coronavirus, er du i risiko for selv at være blevet smittet.

Følgende personer betragtes som nære kontakter

  • Personer, som bor sammen en smittet
  • Personer, der har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet
  • Personer med ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet (f.eks. er blevet hostet på eller har berørt brugt lommetørklæde m.v.)
  • Personer, der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter til en smittet person (f.eks. samtale med personen)
  • Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19, og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder.

Hvis man har fulgt Sundhedsstyrelsens råd om fysisk afstand, hosteetikette og hygiejne, vil det være meget få personer, der kan kategoriseres som en nær kontakt

For at blive betragtet som en nær kontakt, skal du have været sammen med den smittede, i perioden fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at symptomerne er ophørt.
Hvis personen ikke har nogen symptomer og bliver testet positiv, skal du have været sammen med den smittede person i perioden fra 48 timer før, han/hun havde en positiv test til 7 dage efter, han/hun fik taget testen, for at regnes som en nær kontakt.

Hvornår skal du testes?

Du skal kontakte din egen læge, som vil henvise dig til test. Når din læge har henvist dig, skal du hurtigst muligt selv gå ind på coronaprover.dk og booke tid til to tests. For at resultatet er så sikker som muligt, er det også vigtigt, at du booker tid til test med særlige intervaller. Du skal booke tid til test på følgende dage:

Book tid til 2 test :

1. test: Book tid til første test umiddelbart efter du er blevet henvist af lægen. Dog tidligst 4 dage efter, du første gang var i nær kontakt med den smittede.

2. test: Book tid til den anden test 2 dage efter den første test.
Hvis du løbende har haft nær kontakt med en smittet, f.eks. fordi I bor sammen, skal du booke tid til første test hurtigst muligt, og tid til anden test 2 dage efter.

Book tid til 1 test
Hvis der er gået mere end 6 dage efter den nære kontakt med den smittede, skal du kun booke tid til en test hurtigst muligt, og kun til én test.

Ingen test
Hvis der er gået mere end 13 dage, og du ikke har haft symptomer, siden du var i nær kontakt med den smittede, skal du ikke booke tid til test, da du så ikke kan være blevet smittet.

Læs Sundhedsstyrelsens pjece her