Celleforandringer

I Danmark tilbydes kvinder mellem 23 og 65 år screening for livmoderhalskræft. Fra 23-49 år sker det hvert 3. år og herefter hvert 5. år. Celleforandringerne er en reaktion på tilstedeværelsen af en eller flere virus fra familien HPV – Human Papilloma Virus. Virus er seksuelt overført, og celleforandringerne kan ikke opstå uden virus.

Over 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret forstadier til kræft eller andre unormale celler i livmoderhalsen. Celleforandringer er ikke kræft, og størstedelen af kvinder, som får konstateret forstadier til livmoderhalskræft, bliver fuldstændigt helbredte. Behandlingen er relativt enkel, giver sjældent komplikationer og har ingen senfølger.

Celleforandringer er ikke kræft

Celleforandringer i livmoderhalsens overflade er ikke kræft, men kan være forstadier til kræft. I mange tilfælde vil der ikke udvikles kræft, selv hvis man ikke behandler. Mistanke om celleforandringer kræver dog undersøgelse og behandling for en sikkerheds skyld, da man ikke kan forudsige, hvilke forstadier der rent faktisk vil udvikle sig til kræft.

I Danmark påvises ca. 15.000 unormale celleprøver årligt, og der udføres ca. 5.000 kegleoperationer. Årligt er der ca. 350 tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.

Celleprøven

Celleprøven tages i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse. Lægen skraber nogle celler fra livmoderhalsens overflade med en lille børste. Der kan være lidt stikkende smerter og alment ubehag i forbindelse med prøven og lidt blødning bagefter. Begge dele er ufarlige og holder op af sig selv. Materialet med de udhentede celler bliver enten spredt ud på en glasplade (en smearundersøgelse) eller bliver opsamlet i en beholder med væske. Prøven bliver sendt til et laboratorium for patologi, hvor cellerne undersøges ved mikroskopi, og det vurderes, om cellerne er normale eller ikke.

Fra Patienthåndbogen, opdateret 10.07.2015

Svar på prøven

Du skal altid ringe eller skrive til os ca. 14 dage efter undersøgelsen mhp. svar. Du er selv ansvarlig for at følge op på svaret.