Urininkontinens er hyppigst blandt kvinder. Ca. 10 % af alle kvinder har regelmæssig inkontinens, og næsten 20 % af alle kvinder over 75 år oplever daglig inkontinens. Mindst halvdelen af alle kvinder oplever urininkontinens på et tidspunkt i deres liv. 

Der skelnes mellem: 

1. Stressinkontinens,  hvor lukkemusklen til urinblæren er svækket, og lukkemusklen ikke kan hindre, at urin løber ud, når trykket i maven øges, f.eks. ved hoste eller nys. Alder og fødsler er nogle af risikofaktorerne for, at denne type inkontinens opstår.

2. Urge-inkontinens , hvor  blæremusklen trækker sig sammen på et vilkårligt tidspunkt. Der opstår pludselig voldsom tissetrang, som ofte ikke kan undertrykkes. Blærens sammentrækninger sker uafhængigt af mængden af urin i blæren. Urge-inkontinens kan f.eks. skyldes nerveskade, sklerose, infektion eller blærekræft.

Hos mænd  ses også urininkontinens, men andre gener er hyppig vandladning, slap urinstråle og vandladning om natten. Hyppigst årsag er en godartet forstørret prostata.

Har du vandladningsgener, så lad os tage en snak om det. Vi vil tale om problematikken og introducere dig til nogle skemaer, du skal lave. Du kan se dem nedenfor. Væskevandladningskemaet er til kvinder og mænd. DanPSS er til mænd.  

Du kan se bækkenbundsøvelser fra Danske Fysioterapeuter ved at trykke på billedet nedenfor.

På Teglporten findes et tilbud til borgere med vandladnings- og/eller afføringsproblemer. Tilbuddet kræver ikke henvisning. Se her

Væskevandladningsskema

Dan-Pss

Har vi aftalt, at du skal udfylde skemaet elektronisk via nem id, kan du se en vejledning til det her